WYRÓŻNIAMY DWA RODZAJE:
 
1)STOMIA WYŁONIONĄ NA JELICIE CIENKIM - ENTEROSTOMIA
  • treść płynna, papkowata,
  • treść drażniąca skórę z uwagi na kwas żółciowy, treść drażniąca skóre
  • restrykcje płynowe, w zależności od tego ile ona wydziela, powyżej litra dziennie, wymaga ograniczenia płynów doustncych
  • pacjent wymaga żywienia pozajelitowego
  • restrykcje płynowe
 
Dwie grupy pacjentów:
Zwiększona sekrecja - lepszym wchłanianiu jelitowym, wydalają mniej niż przez stomie niż wydalają. Zwiększenie retencji płynów, konsekwencją nie musi być. Restrykcja i ograniczenie płynów jest tak wazna, największym wyzwaniem to jest dla lekarza i pacjenta. Aby nie dopuścić do odwodnienia i uszkodzenia nerek.
 
BIAŁKO - 20% ENERGII - białko dobrej jakości np. ryby
 
WĘGLOWODANY - 40-50% zapotrzebowania,  Węglowodany złożone, nie spowoduje osmatycznego obciążenia jelit. Ograniczenie słodzonych napojów, soków, słodyczy. 
 
PACJENCI TEŻ POWINNY UNIKAĆ PRODUKTÓW FERMENTUJĄCYCH. Można pomyśleć o zaleceniach typu foodmap.
 
Produkty nabiałowe, mleczne nie muszą być dobrze tolerowane. Należy pamietać również o podaży plynów przy tym.
 
TŁUSZCZE 30% energii całkowitej.
 
PŁYNY - bierzemy pod uwagę stan pacjenta, powinen prowadzić bilans podaży dziennej, mniej więcej orientacja ile worków na dobę opróżnia. Czy traci więcej moczu czy pokrywa to droga pozajelitowa. Wszystkie płyny trzeba brać pod uwagę te doustne czy leki dożylne. Musimy wiedzieć jakie leki przyjmuje, wydala, jaki jest bilans dodatni czy ujemny. Douste roztwory nawadniające i napoje izotoniczne są dobrym rozwiązaniem.
 
DOUSTNE ROZTWORY NAWADNIAJĄCE (ORS) - aby osiągnąć dobry stopień nawodnienia 1:1 stężenie węglowodanów do sodu. W szpitalu konkretne ORS. Domowe sposoby na roztwory również istenieją. Sposób przyjmowania: małe łyki przez dłuższy okres czasu np. cały dzień, ewentualnie do posiłków.

ŻYWIENIE POZAJELITOWE - tacy pacjenci potrzebują wsparcia pozajelitowego, witaminy, makro, mieszanka złożoną aminokwasów. Wymaga gruntowej wiedzy.

2)STOMIA WYŁONIONĄ NA JELICIE GRUBYM  - KOLOSTOMIA
  • stolec uformowany
  • regularność wypróżnień
  • mniejsze ograniczenia w przyjmowaniu posiłków i pływnów
 
KOLOSTOMIA - niewielkie ograniczenia żywieniowe, większa średnica, stolec z okrężnicy uformowany stolec, łatwiejsze przejście, zmiany w diecie są głównie nastawione na gospodarkę zarządzania gazami, wzdęciami i zapachami.
 
Oswojenie pacjentów z posiadaniem stomii.
 
Zbytnio nie ograniczamy pacjentów z kolostomią, często pacjenci skupiają na jedzeniu.
 
Uczulamy pacjentów na zapachy:
  • ryby
  • jaja
  • szparagi
 
Wzdymające:
  • piwo
  • nabiał
  • cebula
  • ogórki
  • grzyby
  • fasola
  • warzywa kapustne
  • jarmuż
  • napoje gazowane
  • alkohol
 
Restrykcje płynowe i  żywieniowe u chorych enterostomią. Pacjenci z enterostomią wymagają wsparcia pozajelitowego. Adaptuje się jelito, można później rozszerzać dietę i ilość płynów. Dieta przy kolonostomią nie mają zbyt dużych restrykcji. Są ośrodki specjalizujące się w żywieniu osób pozajelitowych.